Human Resource Management | De Haagse Hogeschool (2024)

Officiële naam - Human Resource Management

Human Resource Management | De Haagse Hogeschool (1)

Wil je je aanmelden voor deze opleiding? Doe dat uiterlijk 31 juli via Studielink. Lees meer

Inhoud van de studie

Wat ga je doen?

Leren door te doen

Meteen onder de mensen: al in het eerste jaar van de opleiding ben je bezig in de praktijk. HRM gaat over mensen en organisaties: hoe dat werkt, leer je vooral door te doen. Daarom krijg je veel praktijkopdrachten en gevarieerde leeractiviteiten, zoals workshops, rondetafelgesprekken, zelfstudie en trainingen. De ene keer stippel je je eigen weg uit, de andere keer werk je samen in een groep. Zo ontwikkel je je persoonlijke vaardigheden.

Vier thema’s
HRM is opgedeeld in vier thema’s: vitaliteit, talentontwikkeling, organisatieontwikkeling en professionele ontwikkeling. Van elk thema leer je in het propedeusejaar de basiskennis. Je sluit het jaar af met een beroepsproduct, waarbij je de theorie toepast in de praktijk, een kennistoets en een assessment om je HRM-vaardigheden te testen.

Blok 1 & 2

Thema’s

  • Organisatieontwikkeling
  • Professionele ontwikkeling

Blok 3 & 4

Thema's

  • Vitaliteit
  • Talentontwikkeling

Kennis verdiepen

Je eerste stage
Semester 1 van jaar 2 staat in het teken van je eerste stage. Echt aan de slag bij de HR-afdeling van een internationaal bedrijf, een uitzendbureau of als loopbaanadviseur. Je zorgt voor de werving en selectie, wijst nieuwe medewerkers de weg of onderzoekt of mensen wel goed op hun plek zitten. Je hebt 1 dag per week onderwijs en krijgt intervisie in groepjes van 6 studenten en een docent. Je ontdekt wat je leuk vindt en waar jouw talenten liggen. Zo zet je een grote stap in je professionele ontwikkeling.

Pittige HR-kwesties
Het tweede semester ga je de diepte in bij de thema’s organisatieontwikkeling en talentontwikkeling. Individuele en groepstrajecten wisselen elkaar af. Je bijt je vast in pittige HR-kwesties. Hoe zorg je ervoor dat mensen zich blijven ontwikkelen? Welke stappen kun je nemen als medewerkers ontevreden zijn in een organisatie en veel personeel opstapt? Wat kun je aan de organisatiecultuur doen om dit te verbeteren?

Toekomst van werk
Je maakt een beroepsproduct, bijvoorbeeld voor de organisatie waar je stage liep. Denk aan een wervingsplan of een verzuimplan: nieuwe mensen vinden en ziektegevallen voorkomen. Met een groepje studenten doe je onderzoek naar de toekomst van werk, want door de digitalisering en het thuiswerken verandert er veel. Ook train je je gesprekstechnieken, volg je workshops en voer je rondetafelgesprekken over onderwerpen alsbig dataen een gezonde werkomgeving.

Talentenprogramma
Blink je uit, bijvoorbeeld met hoge cijfers of een professionele beroepshouding? Dan is het talentenprogramma echt iets voor jou. Je gaat extra vakken volgen en dat levert je vanaf het tweede jaar 30 studiepunten extra op. Plus een aantekening op je diploma, wat jou straks nog meer kansen biedt op de arbeidsmarkt.

Specialiseren met minors

In het eerste semester van jaar 3 volg je keuzevakken, minors heten die. Daarmee geef je een eigen draai aan je opleiding en kun je je specialiseren. Wil je meer weten over teamontwikkeling of leiderschap? Dat kan met een HRM-minor.Verdiep je je liever in een ander thema? Dan volg je een minor bij een andere opleiding van De Haagse of op een andere hogeschool. Of, als je op avontuur wilt, in het buitenland. Samenwerken met studenten uit andere landen kan ook. Kies dan voor onze internationale minor.

Duurzaam en mensvriendelijk
Bij het thema professionele ontwikkeling in het tweede semester staat internationalisering en maatschappelijk verantwoord ondernemen centraal. Hoe zorg je ervoor dat jouw organisatie duurzaam en mensvriendelijk is? Ook verdiep je je verder in vitaliteit en duurzame inzetbaarheid.

Stage en afstuderen

Het laatste jaar van de opleiding HRM loop je stage en doe je een afstudeeropdracht voor je stage-organisatie. In overleg met je docenten kies je je stageplek zelf uit: van een kleine onderneming tot een multinational of een overheidsorganisatie. Je onderzoekt bijvoorbeeld hoe je de vitaliteit van medewerkers kunt verbeteren, wat er nodig is om inclusiviteit op de werkvloer te vergroten of hoe je zorgpersoneel kunt binden. Dat doe je door de organisatie en situatie te analyseren, te praten met medewerkers en de vakliteratuur erbij te pakken, waarbij je volop begeleiding krijgt van docenten en feedback van medestudenten. Tot slot implementeer je een product bij je stageorganisatie waar de organisatie echt mee aan de slag gaat. Zo laat jij zien dat je de kennis en kunde hebt van een echte HRM-professional. Jij bent klaar voor een baan, voor verandering én verbetering.

Jaar 1

Jaar 2

Jaar 3

Jaar 4

Werkvormen

Het leerlandschap
Tijdens de hbo-opleiding Human Resource Management aan De Haagse reis je door een leerlandschap waarin je veel leert over HRM en over jezelf. Je werkt er aan projecten – soms alleen, soms in groepjes – en ontdekt welke manier van leren het beste bij jou past. In het leerlandschap draait het om de vier hoofdthema’s van HRM: vitaliteit, talentontwikkeling, organisatieontwikkeling en professionele ontwikkeling. Bij elk thema ga je aan de slag met een opdracht uit de praktijk. Je volgt workshops en trainingen, werkt een paar dagen mee in een organisatie of doet onderzoek.

Excursies, studiereizen en uitwisselingen
Je krijgt ook te zien hoe HRM in het buitenland werkt. Met je eigen ogen, want je gaat op excursie, maakt een studiereis of neemt deel aan een online-uitwisseling. Na jouw reis door het leerlandschap ben je als HRM’er klaar voor een mooie functie. In het bedrijfsleven, bij de overheid of als zelfstandig ondernemer. Wil jij het verschil maken? Kom langs bij HRM op De Haagse Hogeschool of meld je aan!

Vrije ruimte

Je eigen interesse volgen
Je krijgt ook de vrijheid om te kiezen wat je wilt leren binnen het thema vrije ruimte. Het uitgangspunt is dat je overal kunt leren en iedereen op zijn of haar eigen manier leert. Denk aan sollicitatietrainingen geven, middelbare scholieren coachen, vluchtelingen begeleiden of een ministage lopen. Wat jij wilt!

Human Resource Management | De Haagse Hogeschool (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Trent Wehner

Last Updated:

Views: 5817

Rating: 4.6 / 5 (56 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Trent Wehner

Birthday: 1993-03-14

Address: 872 Kevin Squares, New Codyville, AK 01785-0416

Phone: +18698800304764

Job: Senior Farming Developer

Hobby: Paintball, Calligraphy, Hunting, Flying disc, Lapidary, Rafting, Inline skating

Introduction: My name is Trent Wehner, I am a talented, brainy, zealous, light, funny, gleaming, attractive person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.